A Poblano chili egyik szárított változatát nevezik Mulato-nak. Közepesen csípős, 10 cm hosszú, sötétbarnás, már-már feketébe hajló színű chilifajta. Aromái a csokoládéra, de talán a medvecukorra is, és füstös cseresznyére, dohányra emlékeztetnek. SHU 2500-3000
A Poblano chili egyik szárított változatát nevezik Mulato-nak. Közepesen csípős, 10 cm hosszú, sötétbarnás, már-már feketébe hajló színű chilifajta. Aromái a csokoládéra, de talán a medvecukorra is, és füstös cseresznyére, dohányra emlékeztetnek. Mérettől függően a szállított Chili súlya lehet 18 és 22 gramm között.
Felhasználási javaslat: főtt és grillezett húsételekhez, mártásokhoz, szószokhoz. A híres Mexikói Mole mártásban (csokoládés, chilis szósz), melyet csirhehúshoz és más húsokhoz használnak, ragukban, pörköltekben, chilikben. Mexikóban töltött paprikát készítenek belőle: áztatás után a magokat eltávolítják, és sajttal kevert zsemletörmelékkel, garnélarákkal megtöltik, majd olajban kisütik.
Elkészítési javaslat: a híres Chili con Carne alapszószt úgy készítik, hogy kimagozzák, felnyitják a chilit, majd száraz serpenyőben, közepes hőfokon addig pirítják, míg kellemes, édeskés chili aromákkal telítődik a levegő körülötte. Ekkor forró vízzel, vagy forró alaplével felöntik, ázni hagyják 15 percig, majd alaposan összeturmixolják, és a kapott selymes, barnás krémet, levet öntik a kérgesre sütött marhahúsra, és főzik készre. Az igazi Chili con Carne-ban nincs bab!
Scoville skála értéke: 2.500-3.000
Érdekesség, jó tudni: A csípősségét a paprikáknak a Scoville Skálán határozzák meg. 0-tól egészen 16 millióig, a kápia paprika 0 a skálán, és a tiszta capsaicin pedig a maximum, a magyar hegyes erős paprika 500-1.500 a Scoville Skálán.
Származási hely | Mexikó |
---|---|
Minőségét megőrzi | 2025. jún. 30. |