Délkelet Ázsia mindennapi rizsfajtája, rövidszemű, hiányzik belőle az amilóz, mivel magas a keményítőtartalma, a főzésnél a szemek összetapadnak. Nemcsak köretként, de édességeket, süteményeket is készítenek belőle. Könnyen formálható belőle golyócska, vagy más forma.
Elkészítési javaslat: Áztassuk a rizst legalább 4 órán keresztül hideg vízben, amikor a rizsszemek jól megszívták magukat, gőzölve főzzük készre, pl. Bambuszgőzölőben, vagy konyhai szűrőben egy fazék forrásban lévő víz fölött fedő alatt, úgy, hogy a rizs ne lógjon a vízbe.
A Felhasználási javaslat: köretként mindenféle távol keleti ételekhez, de a hazai rizst is kiválthatjuk vele, édességekhez, tejberizs, rizsfelfújt, rizslepény, stb. Gyümölccsel, lekvárral kombinálva kiváló desszertek készíthetők belőle.
Származási hely | Thaiföld |
---|---|
Töltő súly | 500 g |
Minőségét megőrzi | 2025. júl. 31. |
Latin Name | Oryza sativa var. glutinosa |