Hagyományosan sáfránnyal ízesítik Spanyolországban és Iránban a rizsételeket, mint a paella és a piláf. A milánói rizottó is sáfránnyal készül. A bouillabaisse, a híres marseille-i halleves is sáfrányos étel. Az indiaiak bizonyos currykben használják.
Minden krókuszvirág csupán három bibét tartalmaz, melyeket kézzel gyűjtenek be. Fél kilogramm sáfrányhoz körülbelül 250.000 virágból kell bibét gyűjteni! Éppen ezért igen drága, azonban még egy kevés is sokáig elég. Ízét kiemeli, ha szárazon kissé megpirítjuk, majd egy evőkanál tejben eldörzsöljük a szálakat. Görcsoldó, festõ, szemgyógyító hatását ismerik.
Felhasználási javaslat: A Paella, a Piláf, a marseille-i halleves, arab rizsételek, egyes curry-k kihagyhatatlan fűszere. A Skandinávok karácsonyi fűszere, készítenek vele „Sáfrányos Lucia macskát” (sütemény). A húslevesbe szórt két-három szál csodás színt, ízt ad a levesnek. Kalácsok, pogácsák, raguk, pörköltek fűszere.
Származási hely | Spanyolország |
---|---|
Minőségét megőrzi | 2026. máj. 31. |
Latin Name | Crocus Sativa |