Körülbelül fele annyi Sörélesztő kell a sikeres kelesztéshez, mint a friss élesztőből kelesztenénk.
Rengeteg az egészségünkre jótékony hatással bíró vitaminokat, zsírsavakat tartalmaz. Tele van B1 vitaminnal (tiamin), B2 vitaminnal (riboflavin), B3 vitaminnal (niacin), B5 vitaminnal (pantoténsav), B6 vitaminnal (piridoxin), B7 vitaminnal (biotin), B9 vitaminnal (folsav). Ezek a vitaminok köztudottan bőr-, haj- és körömápoló hatásúak. Vegánoknak ajánlott a fogyasztása, mert náluk előfordulhat B12 vitaminhiány, az pedig fáradékonyságot, gyengeséget okoz. Probiotikumnak számít, emésztés elősegítő. Gluténmentes.
Felhasználási javaslat:
Pizzatészta készítésére: 500 g liszthez 2 gram 5 Stagioni száraz sörélesztőt kell keverni, majd 12 órán át kell hagyni kelni. Így lesz a pizzatészta könnyű, ropogós, könnyen emészthető.
A kelesztést ne siesd el, mert ez az Olasz Pizza titka.
A gyors kelesztésnél túl sok élesztő marad a tésztában, ami idegesítő hasi teltséget, duzzadást okoz.
Egyéb kenyerek sütésére használjunk 0,1 - 2% szárított sörélesztőt a liszthez viszonyítva.
A sörélesztő por egy sokoldalúan felhasználható alapanyag, amelyet nemcsak pékáruk és pizzatészta készítésére használhatunk, hanem számos más ételben és egészségügyi célra is. Íme néhány javaslat:
Tápanyag-kiegészítőként:
Smoothie-k és turmixok: Adj egy evőkanálnyi sörélesztő port a reggeli smoothie-hoz vagy turmixhoz, hogy növeld a fehérje- és B-vitamin tartalmát.
Joghurthoz és zabkásához: Keverd bele a reggeli joghurtba vagy zabkásába extra tápanyagért.
Salátákhoz: Szórd meg a salátát sörélesztő porral, hogy növeld a tápanyagok bevitelét.
Ízesítőként és sűrítőként:
Levesek és szószok: Használd levesek és szószok ízesítésére és sűrítésére. Gazdag, sajtos ízt ad hozzá.
Pasta ételekhez: Keverd bele tésztaételekbe, hogy növeld az ízét és a tápértékét.
Popcornra szórva: Egészséges, sajtos ízesítésként használhatod popcornra.
Vegetáriánus és vegán ételek:
Vegán sajt szószok: Használd alapanyagként vegán sajt szószok készítéséhez, például mac and cheese-hez.
Vegán parmezán: Keverd össze őrölt dióval, fokhagymaporral és sóval, hogy vegán parmezán helyettesítőt készíts.
Fehérje- és B-vitamin-forrásként:
Táplálékkiegészítő: Fogyaszd önmagában vagy más ételekhez adva, hogy növeld a napi B-vitamin és fehérje beviteledet.
Fitness ételekhez: Használd edzés utáni protein shake-ben vagy energiaszeletek készítéséhez.
Kozmetikai és egészségügyi alkalmazások:
Bőrápolás: Keverj össze sörélesztő port vízzel vagy mézzel, és alkalmazd arcmaszkként, hogy táplálja és tisztítsa a bőrt.
Hajápolás: Adj sörélesztő port a samponhoz vagy kondicionálóhoz, hogy erősítsd a hajszálakat és javítsd a haj egészségét.
Származási hely | Olaszország |
---|---|
Töltő súly | 500 g |
Minőségét megőrzi | 2026. máj. 31. |
Összetevők | sörélesztő (Saccharomyces cerevisiae), emulgálószer: szorbitán monosztearát |