A fekete szezámmag nem annyira ismert, mint a fehér. Dekoratív, ha egészben szórjuk a kész ételekre, határozottabb az aromája, mint a fehérnek. Azért, hogy kihozzuk belőle az előnyös ízeket, pirítsuk meg olaj nélkül egy serpenyőben, közepes hőfokon. Ha forró olajba dobjuk, egészen más ízeket, illatokat ad. A Távol-keleti konyhák, ezek közül főleg az indiai konyha fontos kalcium forrása, mert a klíma miatt a tejtermékek fogyasztása kockázatos.
Felhasználási javaslat: ahol fehér szezámmagot használnánk, és ahol a dekoratív tálalás előny. Saláták tetejére szórva, előpirítva. Sötét Tahini készíthető belőle. A japán Gomasio fűszerkeverék alapanyaga. Péksüteményekre szórva jól mutat és egészséges.
Származási hely | India |
---|---|
Minőségét megőrzi | 2025. szept. 30. |
Összetevők | szezámmag fekete, |