A világ talán legidősebb ízesítője, legalább 3000 éve használják! Erjesztett szójababból és búzalisztből készítik. Superiornak nevezik a Szószaszósz első csapolását, ugyanúgy, ahogy az olíva olajak "szűz" sajtolását, ez jelzi a legmagasabb minőséget. Állagában sűrűbb, sötétebb, mint a Világos fajták, és nem is annyira sósak. A sötét Szójaszószokat tovább érlelik, cukor hozzáadásával kapják a jellegzetes édes-sós ízt. Ezt a fajta Sötét Szójaszószt kizárólag főzésre használják, szószokhoz adagolva, az ételhez adva, nemcsak ízben gazdagabb, de sötétebb, szebb színt adunk az ételnek, szósznak ezáltal.
Felhasználási javaslat: Wokban, serpenyőben készített távol-keleti ételek ízesítésére, színezésére a főzés utolsó fázisában. Szószok, barna hússzószok készítéséhez, pl a svéd húsgolyó szószához is használják, a szebb barna színe és a sós-édes íze miatt.
Származási hely | Kína |
---|---|
Töltő súly | 150 ml |
Minőségét megőrzi | 2025. máj. 12. |
Összetevők | víz, só, szójabab 13%, búzaliszt, cukor, színezék E150a (karamell), E621, E202. |