Az Equador-i Cseresznye Chili, a Wiri-Wiri Chili egy meglehetősen csípős, tüzes kis szépség. Ez a Guyanai Cseresznye Chili eléri a Scoville Skálán a 100-150 000 egységet, ami egy súlycsoportba emeli a Scotch Bonnet-val vagy a Habanero-val.
Ezek a cseresznye nagyságú, 1-1,5 cm átmérőjű élénkpiros Chilik egyedi ízprofillal rendelkeznek, gyümölcsös, kissé füstös jellegűek.
Felhasználási javaslat:
Pácok, Marinádok: Keverj össze az apróra vágott Wiri-Wiri Chilit olívaolajjal, lime levével, fokhagymával és fűszernövényekkel. Használd a csirkehúshoz, marhahúshoz vagy tenger gyümölcseihez készült pácot grillezés vagy Barbecue-zás előtt, hogy a húst átjárja a fűszeres forróság.
Pörköltek, Paprikások, Levesek: Adj mozsárban finomra tört Wiri-Wiri Chilit levesekhez és pörköltekhez, hogy az intezívebb csípősség érdekében. A Curry vagy a Chili con Carne kimondottan igényli az efajta gyümölcsös Chili-t.
Salsa és Chutney: Keverj össze tört Wiri-Wiri paprikát paradicsommal, hagymával, korianderrel, lime levével és sóval, hogy fűszeres salsát készíts. Alternatív megoldásként kombinálhatod mangóval, gyömbérrel és cukorral, hogy gyümölcsös és fűszeres chutney-t készíts. Használd a salsát chipshez mártogatósként vagy tacos és grillezett húsok feltéteként. A chutney jól illik sajtokhoz, húsokhoz és szendvicsekre is kenhető.
Infúziós olajok és ecetek: Az egész Wiri-Wiri Chiliket tedd egy befőzőüvegbe és öntsd tele olívaolajjal vagy ecettel. Hagyd állni a keveréket néhány hétig, hogy mély, fűszeres ízt kapj. Csepegtess az olajból a salátákra, pizzákra és tésztaételekre, vagy használd az ecetet fűszeres salátaöntetek és pácok készítéséhez.
Fűszer- és fűszerkeverékek: Törd porrá egy mozsárban a Wiri-Wiri paprikát. Kombináld más fűszerekkel, például Római Köménnyel, Fokhagymaporral és ízlésed szerinti Fűszerekkel, hogy egy sokoldalú fűszerkeverék legyen az eredmény. Használd a fűszerkeveréket húsok, zöldségek és pattogatott kukorica fűszerezésére, vagy add hozzá levesekhez és pörköltekhez, az azonnali ütős íz eléréséért.
Ha a Wiri-Wiri Chili-t a mindennapi főzéshez használjuk, fontos, hogy óvatosan bánjunk vele a csípőssége miatt. A Chili kezelésekor kesztyűt ajánlott viselni, és kerülni kell az arc érintését az irritáció elkerülése érdekében.
Származási hely | Ekvádor |
---|---|
Minőségét megőrzi | 2026. jan. 1. |
Latin Name | Capsicum frutescens |